Mag ik mijn verbouwing met de hypotheek mee financieren?


>> Meer vragen over hypotheken


Tweede hypotheek voor verbouwing of nieuwe auto

Er kan een moment komen dat u een flink bedrag nodig heeft, bijvoorbeeld voor een verbouwing aan uw woning, een auto of misschien zelfs wel voor een tweede huis. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om aan dat geld te komen. U kunt bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten, of een doorlopend krediet. Een nadeel van deze beide financieringsvormen is de hoogte van de rente en de relatief hoge maandlast. Een tweede hypotheek is vaak een beter alternatief.

Dat komt vooral door het verschil in rente. De rente die u betaalt voor een tweede hypotheek is beduidend lager dan die voor een persoonlijke lening. Om de lening daadwerkelijk af te kunnen sluiten moet u wel kosten maken: denkt u hierbij aan taxatiekosten, afsluitprovisie en eventueel notariskosten.

Nu is er aan die kosten vaak ook nog wel een mouw te passen: de taxatiekosten kunnen bijvoorbeeld vaak worden voorkomen. Veel geldverstrekkers accepteren de WOZ-beschikking namelijk als officiële waardebepaling. Zelfs notariskosten kunnen in sommige gevallen worden voorkomen. Overigens mag u de rente over de tweede hypotheek en de genoemde kosten alleen aftrekken van de belasting als u het geld besteedt aan de verbetering van uw hoofdverblijf.

U hoeft de tweede hypotheek niet bij dezelfde maatschappij als de eerste af te sluiten, maar dat zal in de praktijk wel vaak het geval zijn. Andere hypotheekinstellingen zullen niet happig zijn op een tweede hypotheek, waarvan de eerste bij een andere maatschappij loopt. Bij eventuele betalingsproblemen krijgt de verstrekker van de eerste hypotheek namelijk voorrang.

Bron fx.nl© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!