Meer weten over de tweede hypotheek?

>> Meer vragen over hypotheken


Lenen via hypotheek (tweede hypotheek)

Bezitters van een eigen huis met overwaarde kunnen bedragen boven de 2.500 euro het beste lenen met hun huis als onderpand. De overwaarde van een huis is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de hypotheek die erop rust.

Het allergoedkoopste is het wanneer u voor het verhogen van de hypotheek niet naar de notaris hoeft. In dat geval kunt u zelfs bedragen onder de 2.500 euro voordeliger via de hypotheek lenen. Een notaris is niet nodig als u bij het afsluiten van de eerste hypotheek een hoger bedrag in de notariële akte heeft laten opnemen dan het bedrag dat u daadwerkelijk heeft geleend. Moet u wel naar de notaris voor een tweede hypotheek, dan is het pas bij een bedrag boven de 2.500 euro en een looptijd langer dan drie tot vijf jaar gunstig om een tweede hypotheek te nemen. Alleen ouderen (ouder dan 55 á 60 jaar) zijn in dat geval met een persoonlijke lening meestal voordeliger uit. Dit omdat aan het lenen via de hypotheek altijd een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld.

Een tweede hypotheek als leenvorm is geschikt voor u wanneer u:

  • Een eigen huis met overwaarde heeft en niet naar de notaris hoeft voor een hogere hypotheek.
  • Een eigen huis met overwaarde heeft en meer dan 2.500 euro wilt lenen
  • en/of u een langere looptijd dan 3 tot 5 jaar wilt
  • en/of u niet ouder bent dan 55 jaar en wanneer u een looptijd van meer dan 15 jaar wilt.

Deze leenvorm is minder geschikt als u geen eigen huis met overwaarde heeft, een laag bedrag wilt lenen, een kortere looptijd dan 3 tot 5 jaar wilt en wanneer u ouder bent dan 55 jaar.

 


Kosten van een tweede hypotheek

Rentekosten
Voor een lening via de hypotheek geldt de huidige hypotheekrente plus een opslag van maximaal 0,5%.
Dat is algauw 3% goedkoper dan andere soorten leningen.

Notariskosten
Voor een hypotheeklening moet u vaak wel naar de notaris. Dat kost c.a 575 euro voor een tweede hypotheek van 45.378 euro en c.a 432 euro voor een tweede hypotheek van 22.689 euro. Een tweede hypotheek is meestal goedkoper dan het verhogen van de eerste.

Taxatiekosten
Soms moet het huis getaxeerd worden voordat u er een extra hypotheek op kunt nemen. Taxatie kost c.a 370 euro voor een woning van 200.000 euro. Meestal is taxatie overigens niet nodig en kunt u de WOZ-beschikking gebruiken.

Afsluitprovisie
De afsluitprovisie is afhankelijk van de kredietverstrekker. Soms geldt een minimumbedrag van bijvoorbeeld 110 euro.

 

Lenen via uw hypotheek en de fiscus

Als u via uw hypotheek leent voor een consumptief doel (een auto, een vakantie, een boot), dan heet de rente die u daarvoor betaalt consumptieve rente. Consumptieve rente niet meer aftrekbaar, of u nu geleend heeft via de hypotheek of via een persoonlijke lening of doorlopend krediet.


(Bron: Consumentenbond)© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!