Mag ik mijn tuinaanleg met de hypotheek mee financieren?


>> Meer vragen over hypotheken


Renteaftrek bij tuinaanleg voor nieuwbouwwoning?

Als u een nieuwbouwwoning (geen appartement) koopt dan krijgt u in veel gevallen ook te maken met kosten voor de aanleg van de tuin. Voor sommigen een sluitpost, voor anderen een hoofdzaak. Als u de aanleg van de tuin meefinanciert, hoe zit het dan met de aftrek van de rente over dat deel van de lening?

Sinds de invoering van de belastingherziening in 2001 is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente beperkt tot die rente die verschuldigd is voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning (hoofdverblijf). Rente voor de financiering van tuinaanleg valt een beetje buiten deze definitie met als gevolg een grote onduidelijkheid bij de verschillende Belastinginspecties.

Er zijn inspecties bekend die zonder meer akkoord gaan met renteaftrek voor het deel van de hypotheek dat voor de tuinaanleg is bestemd, andere inspecties wijzen elke aftrek categorisch af. Op dit moment is er ook nog geen jurisprudentie over dit onderwerp, de onzekerheid zal dus nog wel even voortduren.

In ieder geval kan het nooit kwaad om alle nota’s die te maken hebben met de aanleg van de tuin goed te bewaren, zoals dat ook dient te gebeuren met alle bouwnota’s© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!