Hoe zit het met medische accaptatie bij afsluiten hypotheek?


>> Meer vragen over hypotheken


Medische acceptatie bij afsluiten hypotheek

Als u gezondheidsproblemen heeft gehad of nog heeft, dan kan dat een beletsel zijn bij de acceptatie van de hypotheek. In de meeste gevallen verplicht de hypotheekverstrekker u namelijk tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Met zo'n verzekering regelt u dat, bij het overlijden van een van de partners, de achterblijvende partner zonder financiële problemen kan blijven wonen in de huidige woning. Dat geeft de hypotheekverstrekker tegelijk meer zekerheid dat de woning niet via een executieverkoop moet worden verkocht.


Hoe gaat dit in de praktijk?

In eerste instantie is het belangrijk te onderzoeken hoe groot de kans is dat u als verzekerde zal worden geaccepteerd. Als u zelf vermoedt dat uw gezondheid problemen kan opleveren dan is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk in overleg treedt met uw hypotheekadviseur. Met hem of haar kunt u inschatten tegen welke mogelijke problemen u aan kunt lopen bij de medische acceptatie van de hypotheek.

Zo kunt u bijvoorbeeld al vroegtijdig een medisch traject opstarten om tijdswinst te boeken als u verwacht binnenkort een huis te gaan kopen. Ook kan er gekeken worden welke alternatieven er zijn als u onverzekerbaar blijkt te zijn. U kunt dan denken aan hypotheekverstrekkers die onder bepaalde voorwaarden geen medische waarborg eisen bij een hypotheek.
Hoe werkt een medische acceptatie?

Afhankelijk van de hoogte van de uitkering bij overlijden moet u een gezondheidsverklaring invullen of medisch gekeurd worden. Op dit moment volgt er een medische keuring bij een bedrag boven EUR 150.000. De medische keuring mag niet door uw eigen huisarts uitgevoerd worden. Veelal gebeurt de keuring via gespecialiseerde bureaus op dit gebied. Sommigen doen dit gewoon bij u thuis, 's avonds of in het weekend.© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!