Kunnen ouders kinderen helpen met financiering?


>> Meer vragen over hypotheken


Ouders helpen kinderen bij hypotheek

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren zo sterk gestegen, dat het vooral voor de groep die voor het eerst een huis koopt erg moeilijk is geworden om een huis te kopen. Voor veel starters op de woningmarkt geldt dat men aan het begin van een carrière staat en dat het inkomen en het spaargeld nog relatief bescheiden zijn. Ouders kunnen in sommige gevallen de helpende hand bieden om toch een huis te kopen.

De mogelijkheden om op eigen kracht een hypotheek af te sluiten zijn voor starters vrij beperkt. Immers: de hoogte van het inkomen bepaalt mede de hoogte van de maximale hypotheek. Als het inkomen dus nog enigszins bescheiden is, dan heeft dat zo zijn invloed op de hoogte van de hypotheek. Vaak ontstaat er een behoorlijk verschil tussen wat er aan hypotheek mogelijk is en wat er werkelijk nodig is.

Ouders zouden hier op verschillende manieren een helpende hand kunnen bieden. Zo kunnen de ouders zich garant stellen voor de lening of een deel daarvan. Belangrijk is dan wel dat die ouders voor de geldverstrekker in geval van nood ook daadwerkelijk iets kunnen betekenen. Met andere woorden: ook de ouders moeten over voldoende inkomen beschikken of voor een deel het eigen huis als onderpand kunnen aanbieden.

De ouders zouden het ontbrekende deel aan de kinderen kunnen lenen, waarbij voor de terugbetaling van die lening gebruik gemaakt kan worden van de fiscale mogelijkheden op het gebied van schenken.

Voor al deze varianten geldt dat, welke constructie u ook kiest, altijd een aanslag wordt gedaan op de onderlinge verhoudingen. Als de kinderen hun lening niet meer kunnen betalen kan dat voor de betrokken ouders vérstrekkende gevolgen hebben. Het is dus zaak u van tevoren goed te laten informeren door een adviseur.

Bron fx.nl© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!