Hoe zit het met alimentatie en de hypotheek?


>> Meer vragen over hypotheken


Na een echtscheiding kan het gebeuren dat u alimentatie gaat betalen. Voor uw ex-partner en/of voor de kinderen. Maar het kan ook zijn dat u juist alimentatie gaat ontvangen. Heeft alimentatieverplichting gevolgen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek? En als u alimentatie ontvangt, kunt u dan wel een hypotheek aanvragen?

 

We lichten de situatie toe aan de hand van twee voorbeelden:

  • U bent zojuist gescheiden, u betaalt voor uw ex-echtgenoot én voor de kinderen alimentatie en bent noodgedwongen op zoek naar een andere woning. Bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag zal de alimentatie voor de ex-echtgenoot zeker als persoonlijke verplichting worden meegeteld. De alimentatie voor de ex-partner heeft dus een negatieve invloed op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Alimentatieverplichtingen voor de kinderen blijven daarentegen buiten beschouwing.
  • U bent gescheiden en ontvangt van uw ex-partner alimentatie, voor uzelf én voor de kinderen. De alimentatie voor uzelf zal bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag slechts in zéér beperkte mate meetellen. De duur van de alimentatie is om te beginnen vaak van tijdelijke aard en daarbij: degene die moet betalen zou in dusdanige omstandigheden kunnen komen te verkeren dat hij of zij niet meer in staat is om te betalen. In die zin is het dus een onzeker inkomensbestanddeel en dat beperkt dikwijls uw mogelijkheden. De alimentatie voor de kinderen zal totaal buiten beschouwing gelaten worden.

 

Bron fx.nl© omgevingsvergunning.com 2008-2009 | opmerkingen: mail naar Edwin Kort | lees hier de disclaimer | adverteren | help mee!